Urine-onderzoek – Apotheekhoudende huisartsenpraktijk Lofvers – Steenderen
Welkom in onze praktijk

Urine-onderzoek

Ik denk dat ik een blaasontsteking heb, wat moet ik doen?

Vang urine op (een zogenaamde gewassen plas, zie hieronder) en breng deze samen met het geprinte en ingevulde  urineweginfectieformulier voor 10.00 uur op de praktijk. In de hal staat een trolley waarop u de urine met ingevuld formulier mag neerzetten. Het is het belangrijk veel te drinken en bij aandrang te gaan plassen. De urine wordt nagekeken en later wordt u dan terug gebeld over de uitslag. U hoort dan ook of er eventueel een antibioticakuur is voorgeschreven.

Wat is een ‘gewassen plas’?

Gebruik een schoon potje, deze kunt u krijgen in de praktijk. Dus alstublieft geen oude, vieze, lekkende jampotten, weckpotten of oude medicijnpotjes. Was het geslachtsdeel alleen met water. Plas het eerste gedeelte van de urine uit in het toilet. Vang hierna de urine rechtstreeks in het potje op (middenstroom), het laatste gedeelte kunt u weer in het toilet plassen. Urine meteen wegbrengen. Bacteriën krijgen dan minder tijd om zich te vermeerderen. Als dit niet lukt, kunt u de urine het beste zolang in de koelkast bewaren.

Urine-onderzoek

Voor onderzoek op blaasontsteking hoeft het niet de eerste ochtendurine te zijn, wel dient de urine zo vers mogelijk te zijn, en bij voorkeur meer dan 4 uur niet geplast hebbende. Voor onderzoek op zwangerschap: wel de ochtendurine opvangen.